Home Algemeen Ledenvoordeel: Groene daken in Het Kleine Wijk

Ledenvoordeel: Groene daken in Het Kleine Wijk

2224

Wie op een bovenverdieping uit het raam kijkt ziet allemaal platte daken van schuren en uitbouwen, met lelijk bitumen of grind. Zou het niet veel mooier zijn als deze allemaal kleurrijk begroeid waren? Naast een mooi gezicht heeft een groen dak nog meer voordelen. Het zorgt voor een beter leefklimaat, het is goed voor insecten en vlinders en het zorgt voor een nog betere isolatie.

Een aantal woningen aan de Laan van Chartroise hebben dit een aantal jaren geleden al aangelegd (hier zijn de foto’s ook van). Wij zijn enthousiast; jullie hopelijk ook.

Extra bonus is dat de Gemeente Utrecht een subsidieregeling heeft voor groene daken. Deze geldt echter pas vanaf 20m2, wat je in je eentje niet gaat halen. Maar het kan ook samen met de buren, alleen geldt dan een minimum van 75m2 en moet het vanuit een gezamenlijk rechtspersoon aangevraagd worden. En daar hebben wij natuurlijk een vereniging voor! Om mee te doen, moet je dus wel lid zijn. Maar die 24 euro verdien je makkelijk terug.

De subsidie bedraagt maximaal 30 euro/m2, maar nooit meer dan 50% van de totale kosten.

De kosten van het groene dak hangt af van heel veel zaken; de soort planten (wij willen gaan voor sedum aangezien dat lang meegaat, en lage(re) dak belasting kent en onderhoudsarm is), de dichtheid van de beplanting, het soort ondergrond, maar vooral ook van de hoeveelheid vierkante meters die we in 1 keer aanleggen.

Om dus een inschatting te kunnen laten maken van de kosten en te kunnen overleggen wat we gezamenlijk willen en kunnen, moeten we weten wie er allemaal interesse hebben, en voor welke daken. Daarom verzoeken we iedereen die interesse heeft het onderstaande formulier in te vullen. We nemen dan later contact op om samen te kijken wat de volgende stap wordt.