Home Groene daken

Groene daken

Update 02-07

Wat gaat de tijd toch langzaam, als je moet wachten…
 
De subsidie-aanvraag is nog altijd in behandeling bij de gemeente. We hebben inmiddels off-the-record gehoord dat er een positief advies ligt. Dus het wachten is op een formeel besluit met handtekening. Allemaal onder voorbehoud, natuurlijk.
 
Ondertussen hebben we met de leverancier afgesproken dat ze de aanleg van deze ronde groendaken vast met potlood in de planning zetten. En dat hebben ze gedaan vanaf de week van 29 juli. We krijgen nog een gedetailleerdere planning wanneer welk groendak zal worden aangelegd.
Je hoeft niet thuis te zijn als de groendaken worden aangelegd. De leverancier moet wel toegang hebben tot het achterpad (voor de schuren) en je tuin (voor de uitbouwen).
 
Natuurlijk brengen we de deelnemers meteen op de hoogte als er nieuws is – nog eventjes geduld…
 

Update 28-04

De inschrijving voor de groene daken is gesloten en de subsidie-aanvraag is ingediend. De behandeling duurt tot 8 weken dus we verwachten uiterlijk eind juni uitsluitsel.

Zo’n dertig buurtgenoten laten in deze ronde een groendak aanleggen; in totaal komt er méér dan 200 m2 groendak bij in Het Kleine Wijk en omgeving!


Update 23-03

We hebben een mooi aanbod van een leverancier gekregen om nog meer groene daken aan te laten leggen in Het Kleine Wijk en omgeving.

Dit zijn de mogelijkheden en kosten:

 

Kosten vooraf te betalen

Verwachte uiteindelijke kosten na ontvangst subsidie

Schuurdak (6,5 m2): sedum

€ 400,-

€ 315,-

Uitbouwdak (10 m2): sedum met wilde bloemen

€ 775,-

€ 400,-

De verwachte uiteindelijke kosten voor de uitbouw zijn relatief laag omdat op de uitbouw een zwaarder sedumpakket kan met een groter waterbergend vermogen. Hiervoor krijgen we meer subsidie.

De verdere planning ziet er op hoofdlijnen zo uit:

Mei: subsidie aanvragen. Behandeling duurt ca. 8 weken.

Juli: duidelijkheid over subsidie.

Juli: opdracht aan leverancier.

Juli/augustus/september: aanleg groendaken (mede afhankelijk van beschikbaarheid leverancier én optimale maand voor planten begroeiing).


Update 31-01

Op dit moment worden aanbiedingen opgevraagd bij leveranciers. Zodra wij de beste aanbieding hebben geselecteerd, wordt een (prijs)voorstel gedaan aan de buren die hebben aangegeven dat ze interesse hebben. Het voorstel komt ook op deze pagina.


Groene daken in Het Kleine Wijk (en omgeving!)

In 2018 heeft een flink aantal bewoners van Het Kleine Wijk e.o. een groendak laten aanleggen:

De bewonersvereniging van Het Kleine Wijk heeft dit georganiseerd zodat we gezamenlijk aanspraak konden maken op subsidie van de gemeente.

In 2019 organiseert de bewonersvereniging een tweede ronde groene daken.

 

Dit is het plan:

 • We vragen aanbiedingen op voor het aanleggen van groendaken bij drie partijen.
 • Op basis van de beste aanbieding doen wij geïnteresseerde buren/buurtbewoners een concreet voorstel.
 • De buren die definitief kiezen voor een groendak, betalen de eigen bijdrage vooraf. In deze eigen bijdrage is de subsidie nog niet verrekend.
 • Wij vragen subsidie aan voor de groendaken. Hiervoor hebben wij de toestemming van de eigenaar van de woning nodig. Dit gebeurt door het invullen van een toestemmingsformulier.
 • Na het toekennen van de subsidie geven we de leverancier opdracht voor het leveren en aanleggen van de groendaken.
 • Vervolgens worden de groendaken aangelegd. Dit wordt in overleg met de deelnemers ingepland.
 • De bewonersvereniging betaalt de leverancier van de groendaken uit de ontvangen eigen bijdragen en ontvangt de subsidie. Vervolgens krijgen de deelnemers de subsidie terugbetaald. Deze bedraagt ca. 25% van de kosten.

Als jij je groendak wil laten aanleggen binnen dit initiatief, gelden de volgende spelregels:

 • Je kunt in principe alleen meedoen als je bewoner bent van Het Kleine Wijk of het blok Ondiep/Druifstraat. Het moet gaan om een schuur of uitbouw (alleen Het Kleine Wijk) die oorspronkelijk door de aannemer is gerealiseerd. Daarvoor hebben we namelijk een berekening van de constructieve sterkte laten uitvoeren. Voor de schuren in het blok Ondiep/Druifstraat moet je zelf enkele eenvoudige verstevigingen aanbrengen.
  De groendaken die we uitkiezen passen qua belasting bij deze daken.
  Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Neem dan contact met ons op om te kijken onder welke voorwaarden we toch een groendak op jouw dak kunnen aanleggen.
 • Je moet zelf vaststellen dat je dak waterdicht is.
 • Je moet zelf evt. grind of andere spullen van het dak verwijderen en afvoeren. Let op; doe dit behoedzaam en zonder scherpe gereedschappen; bijvoorbeeld met de hand.
 • Je betaalt de kosten voor het groendak vooraf aan de bewonersvereniging.
 • Je moet als eigenaar een toestemmingsfomulier invullen voor de subsidie-aanvraag: Toestemmingsformulier-groene-daken.
 • Je moet lid zijn van de bewonersvereniging Het Kleine Wijk. Dat kost slechts 24 euro; kijk hier voor meer informatie: http://www.hetkleinewijk.nl/aanmelden

Vragen? Neem contact op met Marieke (mschopmeijer at hotmail.com).

 

En hou deze website in de gaten voor nieuws.


FAQ

Ik wil een nieuw groendak aan laten leggen dat grenst aan een bestaand groendak waar een grindrand omheen ligt. Hoe wordt de aansluiting gemaakt?

Waarschijnlijk hebben de twee groendaken net verschillende kleuren vanwege de beplanting die de leveranciers kozen. Er zou ook een klein hoogteverschil kunnen zijn.
Voor de aansluiting zijn er twee mogelijkheden: 1. Je laat het grind liggen; dat wordt de scheiding tussen de twee gedeelten van het groendak. Het kleur- en evt. hoogteverschil valt dan minder op. 2. Je laat het grind weghalen zodat de twee groendaken in elkaar overlopen. Dan krijg je één doorlopend weelderig groendak. De keuze is aan jou.

Het dak van mijn schuur (of uitbouw) is gekoppeld aan dat van de buren. Kan ik alleen mijn eigen gedeelte van het dak van een groendak voorzien of moeten mijn buren dan meedoen?

Ook bij een gekoppeld dak kun je op je eigen gedeelte van het dak een groendak aanleggen. Op de scheiding van jouw gedeelte en dat van de buren wordt dan een rand aangebracht. Het is waarschijnlijk wel slim om de buren te informeren. En misschien breng je ze op een idee en kiezen ze ook voor een groendak!

Hoe zit het met de eigen bijdrage: hoeveel moet ik nou betalen en waarom?

De bijdrage van de deelnemers voor hun groendak is bekend, zie de updates hierboven. Je betaalt je eigen bijdrage vooraf aan de bewonersvereniging. Dan kunnen wij met een gerust hart de subsidie aanvragen en daarna de leverancier opdracht geven. De subsidie wordt achteraf terug betaald aan de deelnemers.

Moet je in Het Kleine Wijk wonen om mee te kunnen doen met het groene-dakenproject?

We hebben voor de schuren en uitbouwen in Het Kleine Wijk en voor de schuren in het blok Ondiep-Druifstraat een berekening naar de constructieve sterkte laten uitvoeren. Hiervan weten we dus zeker welk extra gewicht op deze daken geplaatst kan worden. Voor andere daken in de buurt is zo’n berekening niet uitgevoerd.

Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Neem dan contact met ons op om te kijken onder welke voorwaarden we toch een groendak op jouw dak kunnen aanleggen.

Heeft een groendak onderhoud nodig?

Dit is het onderhoud voor een sedumdak:

Jaarlijks:
Afvoer controleren; onkruid (gras en mos) verwijderen.

In droge perioden:
Eerste jaar: wekelijks water geven.

In erg droge perioden:
Tweewekelijks/wekelijks wat water is beter, maar niet noodzakelijk.