Home Groene daken

Groene daken

Update 31-01

Op dit moment worden aanbiedingen opgevraagd bij leveranciers. Zodra wij de beste aanbieding hebben geselecteerd, wordt een (prijs)voorstel gedaan aan de buren die hebben aangegeven dat ze interesse hebben. Het voorstel komt ook op deze pagina.


Groene daken in Het Kleine Wijk (en omgeving!)

In 2018 heeft een flink aantal bewoners van Het Kleine Wijk e.o. een groendak laten aanleggen:

De bewonersvereniging van Het Kleine Wijk heeft dit georganiseerd zodat we gezamenlijk aanspraak konden maken op subsidie van de gemeente.

In 2019 organiseert de bewonersvereniging een tweede ronde groene daken.

Dit is het plan:

 • We vragen aanbiedingen op voor het aanleggen van groendaken bij drie partijen.
 • Op basis van de beste aanbieding doen wij geïnteresseerde buren/buurtbewoners een concreet voorstel.
 • De buren die definitief kiezen voor een groendak, betalen de eigen bijdrage vooraf. In deze eigen bijdrage is de subsidie nog niet verrekend.
 • Wij vragen subsidie aan voor de groendaken. Hiervoor hebben wij de toestemming van de eigenaar van de woning nodig. Dit gebeurt door het invullen van een toestemmingsformulier.
 • Na het toekennen van de subsidie geven we de leverancier opdracht voor het leveren en aanleggen van de groendaken.
 • Vervolgens worden de groendaken aangelegd. Dit wordt in overleg met de deelnemers ingepland.
 • De bewonersvereniging betaalt de leverancier van de groendaken uit de ontvangen eigen bijdragen en ontvangt de subsidie. Vervolgens krijgen de deelnemers de subsidie terugbetaald. Deze bedraagt ca. 25% van de kosten.

De planning ziet er globaal als volgt uit:

Januari/februari: aanbiedingen leveranciers opvragen.

Maart: definitieve inschrijving, bijdrage overmaken en toestemmingsformulier inleveren.

April: subsidie aanvragen. Behandeling duurt ca. 8 weken.

Juni: duidelijkheid over subsidie.

Juni: opdracht aan leverancier.

Juli/augustus/september: aanleg groendaken (mede afhankelijk van beschikbaarheid leverancier én optimale maand voor planten begroeiing).

Als jij je groendak wil laten aanleggen binnen dit initiatief, gelden de volgende spelregels:

 • Je kunt in principe alleen meedoen als je bewoner bent van Het Kleine Wijk of het blok Ondiep/Druifstraat. Het moet gaan om een schuur of uitbouw (alleen Het Kleine Wijk) die oorspronkelijk door de aannemer is gerealiseerd. Daarvoor hebben we namelijk een berekening van de constructieve sterkte laten uitvoeren. De groendaken die we uitkiezen passen hier qua belasting bij.
  Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Neem dan contact met ons op om te kijken onder welke voorwaarden we toch een groendak op jouw dak kunnen aanleggen.
 • Je moet zelf vaststellen dat je dak waterdicht is.
 • Je moet zelf evt. grind of andere spullen van het dak verwijderen en afvoeren. Let op; doe dit behoedzaam en zonder scherpe gereedschappen; bijvoorbeeld met de hand.
 • Je betaalt de kosten voor het groendak vooraf aan de bewonersvereniging.
 • Je moet als eigenaar een toestemmingsfomulier invullen voor de subsidie-aanvraag: Toestemmingsformulier-groene-daken.
 • Je moet lid zijn van de bewonersvereniging Het Kleine Wijk. Dat kost slechts 24 euro; kijk hier voor meer informatie: http://www.hetkleinewijk.nl/aanmelden

Vragen? Neem contact op met Marieke (mschopmeijer at hotmail.com).

En hou deze website in de gaten voor nieuws.


FAQ

Het dak van mijn schuur (of uitbouw) is gekoppeld aan dat van de buren. Kan ik alleen mijn eigen gedeelte van het dak van een groendak voorzien of moeten mijn buren dan meedoen?

Ook bij een gekoppeld dak kun je op je eigen gedeelte van het dak een groendak aanleggen. Op de scheiding van jouw gedeelte en dat van de buren wordt dan een rand aangebracht. Het is waarschijnlijk wel slim om de buren te informeren.

Hoe zit het met de eigen bijdrage: hoeveel moet ik nou betalen en waarom?

De bijdrage van de deelnemers voor hun groendak is nu nog niet bekend. Deze bijdrage volgt uit de aanbiedingen die we bij de leveranciers zullen opvragen. Natuurlijk zijn de kosten wel bekend op het moment dat we geïnteresseerden vragen zich definitief in te schrijven. Je betaalt je eigen bijdrage vooraf aan de bewonersvereniging. Dan kunnen wij met een gerust hart de subsidie aanvragen en daarna de leverancier opdracht geven. De subsidie wordt achteraf terug betaald aan de deelnemers.

Moet je in Het Kleine Wijk wonen om mee te kunnen doen met het groene-dakenproject?

We hebben voor de schuren en uitbouwen in Het Kleine Wijk en voor de schuren in het blok Ondiep-Druifstraat een berekening naar de constructieve sterkte laten uitvoeren. Hiervan weten we dus zeker welk extra gewicht op deze daken geplaatst kan worden. Voor andere daken in de buurt is zo’n berekening niet uitgevoerd.

Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Neem dan contact met ons op om te kijken onder welke voorwaarden we toch een groendak op jouw dak kunnen aanleggen.

Heeft een groendak onderhoud nodig?

Dit is het onderhoud voor een sedumdak:

Jaarlijks:
Afvoer controleren; onkruid (gras en mos) verwijderen.

In droge perioden:
Eerste jaar: wekelijks water geven.

In erg droge perioden:
Tweewekelijks/wekelijks wat water is beter, maar niet noodzakelijk.